top of page

 Een tocht vol verrassingen

Fianna ceremoniespreker en storyteller, Mechelen

Ik ben Bea Vercammen, aangenaam! 
Bea betekent 'gezegend reiziger',
en zo voel ik me ook: 
altijd op ontdekkingstocht 
in elke zin van het woord, 
nu eens met stoute dromen,
dan weer met beide voeten op de grond.
Wie weet reis ik straks met jou naar
het volgende kruispunt op je levensweg,
om je sleutelmoment kracht bij te zetten
in een bezielde ceremonie.
Wil je me eerst beter leren kennen?
Vertrek dan mee op de reis 
die mijn leven voorgoed veranderde. 

© Sylvie De Weze

DE WIJDE WERELD IN

Geen wonder dat ik als ceremoniespreker de Keltische naam Fianna koos, een verwijzing naar verhalen. 

Persoonlijke verhalen maken heel wat bij me los: ontroering, verbazing, maar ook herkenning.  Want we lijken allemaal op elkaar en zijn toch anders.

En anders vind ik fascinerend mooi,  betoverend zelfs!  Al vroeg kreeg ik de  nieuwsgierigheidsmicrobe naar andere culturen te pakken: papa trok vaak op  zakenreis naar het verre oosten en kwam terug met buitengewone verhalen en souvenirs.  Dat prikkelde mijn verbeelding enorm!  Later voltooide ik de studie Vergelijkende Cultuurwetenschap aan de UGent, en trok ik 9 maanden door Zuidoost-Azië. Met al mijn zintuigen ervaarde ik het leven ginder tot in de toppen van mijn tenen.

Tussen de rijstvelden en op het strand woonde ik ceremonies bij die een onuitwisbare indruk maakten. Daar ontkiemden de eerste zaadjes voor Fianna.

Het hele reisavontuur gaf mijn hart zuurstof, en toen ik in het Indonesische regenwoud Eriono ontmoette, sloeg de liefde in als de bliksem. In één klap kwam mijn leven in een stroomversnelling.  Kort na mijn thuiskomst vloog ook Eriono de oceaan over zodat we samen konden zijn in België.  Wat een gigantische ommezwaai voor hem: een nieuw land, een vreemde taal, een grillig klimaat,...  Sneller dan verwacht werden we gezegend met een prachtige zoon en dochter, nu 20 en 19 jaar oud.  Van een bewogen rit in de  rollercoaster gesproken!  Daar moest ons kersverse gezin even van bekomen...

VELE WATERS DOORZWEMMEN

We kwamen uiteindelijk prima op onze pootjes terecht, en als kleuter konden onze 2 kinderen hun mama en papa zien trouwen. Ook op vlak van werk ging het ons beiden voor de wind.  Ik kon starten in mijn huidige, intussen deeltijdse job: project- en communicatiemedewerker in de sociaal-culturele sector.  

Nu, 16 jaar later, kan ik terugblikken op een veelzijdige loopbaan waarin ik een flink pak kennis en creatieve bagage bijeen verzamelde: mensen warm maken met aanstekelijke woorden, activiteiten op poten zetten en in goede banen leiden, presentaties verzorgen die smaken naar meer,...  Het plezier in de ogen van de mensen als ik ze meeneem in een  inspirerende, verbindende belevenis: dat schenkt me echt voldoening.  

Maar toch begon er na verloop van tijd wat te knagen.  In het web van een grote organisatie voelde ik me vaak gewrongen  tussen uiteenlopende belangen.  Ik kreeg honger naar meer autonomie en structurele eenvoud.  Ergens lokte de roep van het ondernemen, maar de stap leek nog te ver weg.  Tot een onvoorziene gebeurtenis met wereldwijde impact ook haar effect op mij niet miste.

EEN KANS OM TE HERBRONNEN

Corona zette het dagelijks pendelen op pauze, zodat ik noodgedwongen werkte van thuis uit.  De nood bleek een deugd. 

Ik kon alles even op afstand overschouwen en eens goed bij mezelf naar binnen kijken: Wat drijft me? Wanneer ben ik helemaal in mijn element?

Een onstuitbare energie borrelde in me op: ik wilde echt de nodige ruimte gaan creëren om meer te werken vanuit mijn hart- en buikgevoel. 

Om te verdiepen en vanuit een persoonlijke vraag van mensen naar de essentie te gaan.  Ik had het volste vertrouwen dat die wens me op de juiste koers zou brengen, ook al wist ik nog niet wanneer en hoe.

OP KOERS NAAR CEREMONIELAND

Met al mijn voelsprieten op scherp stelde ik me open voor opportuniteiten. 

En dat loonde! 

Ik maakte kennis met Merveil Academy, school voor ceremoniesprekers en storytellers.  Meteen trok er een golf van warm thuiskomen door me heen.  Dit sloot zó mooi aan bij de verdieping die ik zocht.  Van nu af aan zou ik mijn talent voor luisteren, schrijven en spreken intensief kunnen inzetten  om levensgebeurtenissen in te kleuren met dat extra vleugje magie.

De praktijkgerichte opleiding wakkerde het vuur steeds sterker aan! 

Stevig klaargestoomd stapte ik eindelijk over de laatste drempels naar het ondernemerschap: Fianna was geboren. 

Wat een droom om verhalen te mogen ontdekken en uitdragen! Ik reis graag met je mee naar het volgende kruispunt op je levensweg, om jouw sleutelmoment kracht bij te zetten in een bezielde ceremonie.

bottom of page